czwartek, 1 marca 2012

Tarta z owocami





fot. serithorn


Ciasto:
• 200 g mąki
• 2 - 3 łyżki cukru pudru
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko

Wypełnienie tarty:
• 1 budyń śmietankowy 
• 1 galaretka owocowa
• dowolne świeże owoce (z wyjątkiem kiwi)




Zagnieść mąkę, cukier puder i pokrojone w kawałki masło. Dodać jajko i jeszcze chwilę ugniatać. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić na 1/2 godziny do lodówki.


Z ciasta uformować 3mm placek. wyłożyć formę.
Spód delikatnie podziurkować widelcem.
Przykryć folią i wstawić do lodówki na kolejne 1/2 h.


Po wyciągnięciu i ściągnięciu foli obciążyć dół ciasta garścią migdałów.
Piec 15 min w 180 stopniach.
Wyciągnąć, usunąć migdały (można zjeść jako bonus za pracę lub użyć do ozdobienia ciasta).
Piec kolejne 5-10 min.


Poczekać aż wystygnie.
W między czasie przygotować budyń, lecz z 3/4 ilości mleka podanego na opakowaniu.
Przygotować galaretkę, również z 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu.
Przełożyć budyń na ciasto, udekorować owocami, zalać lekko stężałą galaretką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz